De største bankene i verden

Banker er store her i verden, fordi det finnes så utrolig mye penger sirkulerende og folk vil jo ta så godt vare på dem som mulig. Det er naturlig, men det betyr også at man får småbanker som er veldig lokale. Det som dog har blitt veldig vanlig er at flere og flere småbanker blir spist opp av de større, og da de beholder navnet som de tidligere har hatt, så er det bare en forandring som synes i bakgrunnen. Derfor får man også den typen konsern som eier veldig mye, og som har veldig mange mindre filialer rundt om.

Da er det jo heller ikke så rart at banker vokser seg utrolig store, da de støvsuger markedet for mindre banker. Noen av de er så store at det er litt vanskelig å fatte hvor store de faktisk er. Den aller største banken i verden blir regner etter tilganger. Og Industrial & Commercial Bank of China har hele 3.62 trillioner dollar! Bare det å tenke på det tallet er helt utrolig surrealistisk, og det er vanskelig å fatte hvor mye det er. Omsetningen ligger på over 100 milliarder dollar, så de har rett og slett veldig mye penger. Det er en kommersiell bank, men eid av den kinesiske staten. Det er mange ulike ting den tilbyr, noe som er naturlig når du ser på hvor mye penger som er i omløp der. Bare så man er advart, det er mye kinesisk på topp her, det er en økonomi som har formelig eksplodert de siste årene.

På andreplass så ligger China Construction Bank Corp. og det holder seg mer til bedriftsøkonomi. De har nesten 3 trillioner i tilganger, så de er ikke veldig langt unna de heller. Etter der igjen kommer Agricultural Bank of China, som har kontor over hele verden, i London, New York og Tokyo. Denne banken er rett bak China Construction. Bank of China kommer på fjerdeplass, mens den første utenfor Kina kommer endelig på femteplass, med HSBC Holdings, som er basert i England. Ikke at de er bittesmå akkurat, med over to og en halv trillioner i tilganger.

Vår egne DNB er ikke overraskende nok langt borte fra slike lister, da den i all hovedsak er basert i Norge. Man ser jo også at disse bankene er av typen som er utrolig viktige for utviklingen av et land, med tanke på hva de driver med. Det er helt ekstreme tall i hvert fall.